Voedingsbeleid

Voedingsbeleid

Een gezonde voeding is van groot belang voor de gezondheid van het kind en de opvoedkundige (pedagogische) waarde hiervan.

Kinderopvang Jip & Janneke kiest bewust voor voldoende variatie en regelmaat. De richtlijnen van het voedingscentrum worden als leidraad voor het voedingsbeleid gebruikt.
Er wordt minimaal gebruik gemaakt van toegevoegde suikers, tevens wordt er aandacht besteed aan het gebruik van goede vetten en wordt er minimaal gebruik gemaakt van kleurstoffen.

Traktaties moeten gezond zijn en snoep mag niet worden uitgedeeld.
Mocht een ouder toch een ongezonde traktatie meegeven, dan doen we deze in het overdrachtsmandje van het kind en kan de ouder zelf bepalen of hij/zij het snoep aan het eigen kind wel of niet geeft.
De medewerkers op de groep van uw kind kunnen u advies geven over de gezonde traktaties.

Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met bijzondere voeding in geval van dieet, allergie, geloofsovertuiging etc. In de meeste gevallen kunnen wij voorzien in de behoefte aan bijzondere voeding, dit in overleg met de pedagogisch medewerkers van de betreffende groep.

In principe volgen wij zoveel als mogelijk ook de landelijke adviezen, zoals bijvoorbeeld het niet geven van liga onder het eerste levensjaar.

De pedagogisch medewerkers eten regelmatig met de kinderen mee vanuit een voorbeeldfunctie en vanuit pedagogisch oogpunt.

Baby's

Baby’s hebben een eigen, vast voedingsschema. Wij streven ernaar de voeding en voedingsgewoontes van thuis zoveel mogelijk en indien haalbaar door te laten lopen bij Kinderopvang Jip & Janneke. Dit houdt in dat op de groep de voedingstijden en gewoontes van het kind, in overleg met de ouder(s)/verzorger(s), gevolgd zullen worden.

Op onze locaties wordt gebruik gemaakt van:

  • Friso 1, Friso 2, Nutrilon 1, Nutrilon 2, Nutrilon 3
  • Daarnaast hebben wij ook Nutrix en Bambix.

Als een baby speciale voeding nodig heeft (bv Friso comfort, Hypo allergeen), inventariseren wij of meerdere baby’s gebruik hiervan maken. Als dit het geval is, dan zullen wij voor deze voeding zorg dragen. In alle andere gevallen moeten ouders zelf de gewenste voeding meebrengen omdat het niet haalbaar is om voor een enkel kind deze voeding aan te schaffen.

Het is mogelijk om afgekolfde moedermelk mee te geven. Deze zal in de koeling bewaard worden. Het is ook mogelijk dat moeder zelf langskomt om het kind te voeden. Hiervoor hebben we aparte ruimtes gecreëerd.

In overleg met de ouders zal op het moment dat het kind eraan toe is de voeding van het kind uitgebreid worden met vers fruit, een boterham en/of een meegebracht potje groente.

In verband met de hygiëne en de kans op bederf krijgen de kinderen bij Kinderopvang Jip & Janneke alleen voeding uit potjes, die door de ouders nog ongeopend en met een te checken datum worden aangeboden. Dit groentepotje wordt rond 16.30 uur aangeboden. Zelf bereide en/of meegebrachte voeding accepteren wij niet, omdat wij niet kunnen controleren hoe en wanneer de voeding is bereid en gekoeld.

Wij eten bruine boterhammen die belegd worden met hartig beleg; smeerworst, smeerkaas en plakjes worst.

Als tussendoortjes eten wij rijstwafels, crackers, (sporadisch ontbijtkoek, lange vingers), kaakjes, liga. Wij drinken melk, roosvicé , diksap en water.

Peuters

Als kinderen overgaan naar een peutergroep dan volgen wij een vaste dagindeling. Wij hanteren vaste eet- en drinkmomenten (zie hiervoor de dagindeling).

Tijdens de broodmaaltijd eten wij bruin brood. De eerste boterham zal hartig belegd worden, de volgende boterham(men) mag ook gekozen worden voor zoet beleg.

Met het geven van vleeswaren wordt rekening gehouden met de gewoontes en geloofsovertuiging van het kind.

De pedagogisch medewerkers houden bij wat en hoeveel een kind eet, zodat dit aan het einde van de dag aan de ouders overgedragen kan worden.

Wij geven in principe geen groente potjes meer aan de peuters.

Wij gaan er vanuit dat het kind op deze leeftijd thuis mee-eet. Dit is vooral uit sociaal oogpunt van belang. Wij gaan daarbij uit van de waarde van het “gezamenlijk genieten” van de avondmaaltijd in de gezinssituatie.

Mocht het kind later dan 18.00 pas op worden gehaald, kan het na aanmelding van de ouder mee eten met de warme maaltijd.

Op andere momenten eten wij o.a. vers fruit, crackers, lange vingers, ontbijtkoek.

De kinderen drinken afwisselend melk, Roosvicee of diksap, water.

Buitenschoolse opvang

Tijdens de normale schooldagen en de beperkte dagelijkse uren op de BSO zijn er 2 eet- en drinkmomenten volgens de dagindeling. We eten elke dag vers fruit en daarnaast een variatie van o.a. crackers, ontbijtkoek, kaakjes of sporadisch andere (hartige of zoete) koekjes, rolletjes worst of komkommer.

Tijdens de schoolvakanties zijn er vier eet- en drinkmomenten, te weten om 10.00 uur, 12.30 uur, 15.45 uur en om 17.15 uur.

De kinderen drinken afwisselend siroop, melk, appelsap, yoghurtdrank of vruchtensappen.

Tijdens de schoolweken eten de kinderen standaard alleen op woensdag- en vrijdagmiddag bij de BSO. Tijdens vrije schooldagen, zoals tijdens studiedagen en schoolvakanties krijgen de kinderen een lunch bij Kinderopvang Jip & Janneke.

Wij eten bruin brood, de eerste boterham wordt belegd met iets hartigs zoals kaas en worst.

Met het geven van vleeswaren wordt rekening gehouden met eetgewoontes, allergieën en geloofsovertuiging. Daarna mogen de kinderen ook voor iets zoets kiezen, dit kan zijn stroop, jam, (vruchten) hagelslag of chocoladepasta. Wij drinken bij voorkeur melk bij de broodmaaltijd.

Koken kan een onderdeel van een vakantieactiviteit zijn. Er zal dan echter ook aandacht zijn voor de gezonde voeding. Zo kan er soep worden gemaakt of pizza’s of pannenkoeken, maar dan in plaats van boterhammen en de rest van de dag wordt er dan ook niet meer gesnoept.

Warme maaltijd

Bij kinderopvang Jip & Janneke kan dagelijks gebruik worden gemaakt van het nuttigen van een warme maaltijd.

Deze maaltijd hoeft in de ochtend pas te worden aangevraagd bij de medewerker die de overdracht doet en wordt pas achteraf per factuur betaald.

De kinderen eten onder begeleiding een maaltijd, die is bereid door APETITO en slechts door de medewerkers volgens vaste normen wordt opgewarmd.

De kinderen die mee-eten verblijven daarvoor van half zes tot zes uur in de middag in principe in een apart lokaal

Feesten

Wanneer er een feest gevierd wordt, bv Sinterklaas, Kerstmis en Pasen, wordt vaak gekozen voor eten en lekkernijen die bij het betreffende feest horen. Ons voedingsbeleid zal dan minder strikt gevolgd worden.

Er kan ook buiten de feestdagen wel eens afgeweken worden van de broodmaaltijd, zoals tijdens schoolvakanties bij de BSO. We eten dan bijvoorbeeld broodjes knakworst, pannenkoeken, tosti’s, of incidenteel en in beperkte mate snoep of chips.

Traktaties

Wij geven de voorkeur aan een gezonde traktatie. Daarom verzoeken wij ouders om geen snoepgoed en/of chips te trakteren. Als dit wel gebeurt, mogen de kinderen één snoepje pakken en geven wij de rest van de traktatie via de mandjes/vakjes van de getrakteerde kinderen mee naar huis.

Voor ideeën omtrent een gezonde traktatie kunnen ouders terecht bij de groepsleiding. Enkele ideeën zijn: popcorn, kleurstofvrije ijsjes of hartige traktaties. Uiteraard mag er wel op beschuit met muisjes getrakteerd worden bij de geboorte van een broertje of zusje.

Verantwoorde voeding bij kinderopvang jip & Janneke en elke dag vers fruit!

Verantwoorde voeding bij kinderopvang jip & Janneke en elke dag vers fruit!

Ook voor de kleintjes een lekkere boterham

Ook voor de kleintjes een lekkere boterham

Er is af en toe ook ruimte voor een lekkernijtje!

Er is af en toe ook ruimte voor een lekkernijtje!