Alle peuters 2,5 tot 4 jaar naar kinderopvang

Alle peuters 2,5 tot 4 jaar naar kinderopvang

25 april 2016

Alle kinderen tussen de leeftijd van 2,5 en 4 jaar kunnen voortaan naar de kinderopvang gaan. De kinderen die nu niet gaan en waarvan de ouders geen kindertoeslag krijgen, krijgen een plek aangeboden die wordt betaald door de gemeente.

60 miljoen

Nu is het zo dat ouders de kosten voor kinderopvang of de peuterspeelzaal zelf moeten dekken. In sommige gevallen kan er voor de kinderen geen plek gevonden worden. Met het nieuwe besluit moet met dit soort situaties worden afgerekend. Voor gemeenten wordt 60 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om jonge kinderen opvang te bieden, zo schrijft het ANP. Het gaat om twee dagdelen in de week.

Persconferentie

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben dit afgesproken. „Elke peuter verdient een plek om opgevangen te worden, dus ook peuters waarbij een of beide ouders niet werken. Goede kinderopvang geeft kinderen een goede start in de maatschappij. Ieder kind heeft daar recht op”, aldus Asscher. Dinsdag zal hij de afspraken verder toelichten op een persconferentie op een kinderopvang in Diemen.

Ontwikkeling

Volgens RTL Nieuws zijn er op dit moment zo’n 40.000 kinderen die niet naar de kinderopvang gaan omdat niet beide ouders werken. Ook voor deze gezinnen zal er geld beschikbaar komen zodat de peuters toch naar de opvang kunnen. In juli ontvangen de gemeenten de eerste 10 miljoen euro. De gemeenten zullen tot 2021 de tijd krijgen op alles te regelen.

Binnen de voorschoolse voorzieningen worden de kinderen doelbewust, maar spelenderwijs, gestimuleerd in hun ontwikkeling, aldus de VNG. De organisatie zegt dan ook blij te zijn dat het kabinet de gemeenten wil steunen.